I slutet på förra året fick jag lite av en uppenbarelse. Uppenbarelsen av att jag kan göra precis vad jag vill och nå vilka mål som helst i mitt liv, både i yrket och privat. Uppenbarelsen kom efter att jag tittat tillbaka på min livssituation för fem år sedan och vad som hade hänt under dessa åren. En helt makalös lista växte fram med många saker som jag aldrig någonsin trodde skulle hända hade de facto hänt. Jag kallade listan “Five things in five years” – jag plockade ut fem saker som hänt de senaste fem åren som jag aldrig hade kunnat gissa skulle hända.

En av punkterna – springa med barnen så länge de tycker det är kul

Så här såg min lista ut och lite kring saker jag ville göra framåt

Att springa mot något

Jag påbörjade en ny lista i mitt huvud för några månader sedan, vad vill jag ha gjort om fem år och hur jag ska uppnå dem? Många kallar liknande listor för “Bucketlist” och det gjorde jag också förr. Men jag har slutat med min “stora bucketlist” för tillfället. I mitt fall har jag insett att där jag befinner mig just nu har jag svårt att ha en större horisont framåt längre än fem år, just för att livet tar vändningar som man inte tänkt sig. Också för att jag bockade av saker på min bucketlist i snabb takt att jag insett att jag tänker inte tillräckligt stort i denna. Så istället för att ha en stor bucketlist på saker jag vill göra under hela livet har jag börjat dela upp den i fem-års listor och sedan ner i årslistor. Det som jag tycker är absolut häftigast är att så fort jag påbörjade min nya lista för de nästkommande fem åren så kunde jag inom första halvåret bocka av två punkter. Bägge två är sjukt stora för mig. Den första är att jag fick äran att vara gäst i Maratonpodden med Petra Månström, Sveriges största podd om uthållighetsträning. Jag minns när första avsnittet av Maratonpodden kom och jag var såld direkt. Mustafa Mohamed, Malin Ewerlöf, Emelie Forsberg, Markus Torgeby med flera gästade och motivationsboosten var enorm. Varje avsnitt som kom bjöd på ren inspiration hela vägen ut i fingerspetsarna. Efter att ha gjort två inhopp som “expert” i kortare inslag om löpning med barnvagn i Maratonpodden så kom frågan om jag ville vara huvudgäst. Det fanns inget annat svar än JA! Lördag den 8 april gjorde vi intervjun på vårt kontor i centrala Helsingborg, direkt efter att Petra landat i Skåne för att vara med på Helsingborg Marathons evenemang Talk ‘n’ run.

Resultatet hittar ni här!

#85: Simon Wikstrand

Och vad den andra saken är? Det får ni se om ungefär en månad. Det är en sak jag funderat över i två år nu, under det senaste året lite mer på allvar. Så efter ett års fundering så tog jag tag i det och det slog in på ungefär tre veckor efter att jag tag i det. Vad jag gjorde för att fixa det? Jag skickade ett mail. Precis så enkelt var det. Frågar man inte får man aldrig veta!

En sak till min lista gjorde jag i veckan, mer om detta sen!

Min ursprungliga “Five things in five years” lista var en titt i backspegeln på saker som jag åstadkommit som för mig var helt oväntade men som jag är väldigt stolt över. Nu använder jag listan framåt för att istället göra en plan hur jag når målen som jag bestämt mig för att nå. Så dagens tips är att göra just en sådan här lista. Vad vill du göra under de närmsta fem åren? Sen utefter det gör du planen hur du når målet. Vissa mål är lättare eller svårare att nå än andra. Vissa vet du exakt vad som krävs och vissa har du inte den blekaste aning om hur du går tillväga för att nå. Många människor stannar halvvägs i tanken mot ett mål. Motiveringen är ofta “Äsch, det kommer ändå aldrig gå så jag skiter i det”. Min fråga är – hur vet du det om du inte ens provat? Om du vill bli president  USA, kan du bli det? Kanske. Svårt? Absolut. Omöjligt? Nej. Du behöver ändra några lagar, göra dig ett namn i landet, skaffa cash och supporters etc. Men visst går det… Men kanske ska man börja med något lite lättare för att skapa lite självförtroende längs vägen.

Detta blogginlägget skrev jag medan kidsen härjade i trädgården. Leo hälsar!

 

Jag har börjat göra en lista på nästkommande fem år. Men jag har också gjort listor på ett kortare spann – 2018. Alla dessa är delmål för den stora femårslistan och planen. Men denna är jag inte riktigt redo att dela med mig av än. Så istället delar jag med mig av några av målen för 2017 – 2018 som jag satt!

 1. Vara gäst i Maratonpodden – check!
 2. Berättar jag om inom kort – check!
 3. Springa milen under 35 minuter (igen)
  1. Delmål – springa 5.000 m under 17 minuter och milen under 36 minuter på tävling.
 4. Skriva färdigt En liten bok om löpning
  1. Delmål – skapa mig själv mer tid på ordinarie arbetstider för att göra detta och få en kontinuitet i skrivandet
 5. Få sålt och publicerat tre reportage / artiklar som jag själv tagit fram och “pitchat in”.
  1. Delmål – skapa kontakt med människor på företagen där jag vill att sakerna ska bli publicerade på och lära mig hur branschen fungerar

Jag tror en av de bästa (och i vissa fall kanske sämsta) sakerna jag lärt mig av att bli egenföretagare och umgås med andra egenföretagare är att man skiter i den där “tröskeln” som folk pratar om. Man förlorar en viss respekt för utmaningarna i att starta nya saker eller utforska utmaningar. Man ser bara möjligheterna. Hur svårt kan det vara? Vill du det – go get it.

/ Han som tänker go get it.