Jag slår upp ögonen. Rummet är ljust och staden har börjat vakna utanför fönstret som vetter mot avenyn. Poseidon står stolt och blickar ner längs den blåa linjen i marken. Klockan är 05:28 och kroppen vill inte sova längre. Det är fredag den 19 maj och andra dagen på Göteborgsvarvets Expo, nu kör vi!


Efter två timmars snooze smyger jag upp i lägenheten och låter Andreas sova vidare. Tar på de slitna trotjänarna och tänkta tävlingsdojorna Fresh Foam Zante V2 breathe och smiter ut genom porten. Jag kommer ut på Victor Rydbergs gata och ser Mikael på avstånd. Vinkar hej och gör mig redo att på stela ben sätta iväg på en kort morgonjogg. Mikael Lipschutz och jag har följt varandra på instagram under något år och han förbarmade sig över en ensam Skåning på besök i Göteborg. Vi springer en lätt och skön runda i ett Göteborg med tidig sommarkänsla och rundar tillbaka vid Avenyn efter lite mer än sex kilometer. Bästa starten på dagen.


Jag och Andreas hinner med en frukost på uteserveringen på Evas Paley och beger oss sedan bort till svenska mässan. Kompressionsskydden är på sedan imorse och nu är det dags. Förbered för ytterligare åtta timmars stående expoarbete! Många nya och bekanta ansikten svänger förbi New Balance monter och dagen bokstavligt talat flyger iväg. Strax efter lunch håller jag föredrag nummer två på expon och direkt när vi kommer tillbaka får jag träffa flera bekanta ansikten. Kenth Svensson, Elin Ragnarsson, Skyltmannnen m.fl. samt en hel del branschfolk. New Balance ambassadören och monsterlöftet Suldan Hassan kliver in och drar helt sonika på sig en teamtröja och säljer skor i en timme. Kan utan tvekan vara den mest ödmjuka killen jag träffat någonsin. Med 14:10 som säsongsöppning på 5.000 m för någon vecka sedan ser framtiden oerhört ljus ut för “Sveriges Mo Farah”! Även EM-medaljören och OS-löparen Lovisa Lindh går med på en bild med mig trots förra årets bild (som hon påpekar…).Klockan 18:00 checkar jag ut från mässan och möter upp grannen och adepten Phil och vi rullar bort till samma ställe som jag åt på igår, The flying barrel. Tre öl och en måltid och en massa uppladdningssnack senare glider vi tillbaka på vardera håll. Jag slänger ur mig att jag kanske ska springa utan klocka. Vet dock inte om jag klarar det i slutändan. Time will tell som man brukar säga!


Morgondagens prognos visar 22 grader och sol, inte helt optimalt tillsammans med uppladdningen på 20 timmar expoarbete. Mitt drömscenario är att jag vågar sluta tänka tid och istället tänka placering. Imorgon kommer många att gå ut och springa för sin drömtid från start trots det tuffa vädret. Många kommer få det tufft sent in i loppet. Kan jag istället våga gå ut lite lugnt och ha krafter kvar när jag passerar 15 km kommer jag att passera många löpare på vägen in. Under 1:20 har jag släppt lite nu. Mer rimligt är nog en tid runt 1:24 och 4:00/km i snitt, om allt går som det ska. Oavsett tider ser jag väldigt mycket fram emot loppet imorgon!

Lycka till alla ni som ska springa varvet imorgon, vi ses på startlinjen!

/Simon