Skrivarfredag har vuxit fram till veckans just nu mest efterlängtade dag. Upptakten till denna dag var att jag gjorde min Grand Plan för att skapa mer tid till skrivandet. Och nu sitter jag här, skrivandes på mina egna villkor. Fantastiskt. Samtidigt som jag lämnat ifrån mig två färdiga reportage har jag nu kommit att börja arbeta intensivt med min bok. Nu har jag kommit till punkten jag sett fram emot – att få nobben av en mängd förlag. Men för att få nobben måste man ha något att erbjuda. I give you “The Pitch”.

Jag firar med bokens fotograf – snart bär det av till New York där vi ska plåta bilder till boken!

 

Nästa fas i The Grand Plan har kommit. Nu ska boken börja ta en mer omfattande form och jag börjar med införsäljningsarbetet. Efter bollande med Magnus tidigare i sommar tittade vi på ett antal intressanta förlag som jag nu ska ta kontakt med, förhoppningsvis få träffa och slutligen få nobben av. Eller? Det återstår att se. Men precis som alla andra framgångar i min karriär, privatliv och löpning så har jag lärt mig och dragit nytta av tre saker:

  1. Inga framgångar kommer initialt utan att det läggs ner blod, svett och tårar i projektet. Men med fokus, dedikation och passion så kommer framgångarna – även om det kan ta längre tid än vad man räknat med ibland.
  2. Varje misslyckande eller utmaning leder till att du lär dig något, om du väljer att se det ur det perspektivet. “Varför gick det snett, vad gör jag annorlunda nästa gång och vad tar jag för lärdom av att det misslyckats?”
  3. Alla framgångar jag haft har jag byggt på egen hand (men såklart med hjälp av bra människor runtomkring mig). Jag vet med andra ord att jag kan klara av till synes omöjliga uppgifter. Jag kan flytta berg om jag bara bestämmer mig för det.

Jag har inte helt landat i hur boken ska se ut eller i vilken form den borde ges ut för att få ut sin fulla potential. Efter en intressant lunch i våras med Sölve Dahlgren, som startat HOI förlag, fick jag insikt i branschen och processen för skrivandet och utgivning. Magnus och jag träffades sen och bestämde att vi nu kommit till läget där det är bra att börja stämma av med ett antal utvalda förlag om där finns ett intresse för boken. Jag fick i uppgift att skriva en pitch. Jag skrev en lång och en kort, bollade över till Magnus och fick tillbaka en medium som vi landade i.

The Pitch

”En liten bok om löpning” handlar om att använda löpningen som medel för att hantera livet i stort –relationer, utbrändhet, familj, träning och karriär.

Jag började springa när jag var 25 år gammal. Jag har sprungit med saknad, med ångest, med passion, med brustet hjärta och med drömmar om livet. Jag har sprungit både ifrån och mot kärlek, sprungit snabbare, längre och tidigare på morgonen än vad jag någonsin drömt om. Jag har sprungit från att ha varit en bonnapåg från Eslöv rakt in i löpningens finrum, som ambassadör för ett av världens största sportvarumärken, skribent på Sveriges största löpartidning och grundare av Sveriges näststörsta maraton. 

Det är denna resa och alla känslostormar på vägen som ligger till grund för ”En liten bok om löpning”.

En härlig bild signerad Lisa. Glädjen till skrivandet!

 

Boken i sig är ännu långt ifrån klar. Men det som är riktigt bra i fasen jag är i nu är att jag har samtliga kapitel och innehåll summerade färdigt. Dvs. Skelettet är byggt, skissen på musklerna är klar och nu handlar det om att bygga upp dem. Skriva, skriva, skriva helt enkelt! I dagsläget har jag skrivit runt 30 sidor av tänkta ca 200. Off we go!

Jag skulle vilja passa på att tacka all som gett pepp och energi till att jag skulle skriva denna boken. Idag är det tio månader sedan känslorna kom över mig och jag bestämde mig för att skriva den. Idag sitter jag på arbetstid och har möjligheten att göra det. Jag kommer kontinuerligt att skriva på bloggen om hur arbetet fortskrider och om denna nya värld jag utforskar, med förhoppning om att längre fram skriva ett inlägg om ett färdigt manus. Tankar, kommentarer, idéer eller annat tas som alltid gärna emot! För om jag ska lyckas måste jag våga få nobben och utveckla konceptet. Föst då kan jag göra en perfekt pitch.

/Han som skriver bok