Några ord om Marcus: Marcus har dykt upp i min feed och högt upp på resultatlistor de senaste två åren. Efter att ha läst både hans blogg och lyssnat på hans podd har jag byggt en stor respekt för löparen och människan Marcus. Han är dedikerad och fokuserad med ett stort hjärta för löpning. Att dessutom lyckas med att fortsätta utvecklas på en hög nivå vid 29 års ålder gör mig otroligt inspirerad!

Namn: Marcus Åberg

Ålder: 29 år

Bor och familj: Sundbyberg. Fästmö Elin, mamma och pappa.

Pers/tävling som du är mest stolt över och varför: Göteborgsvarvet 2016 där jag persade på halvmaran och gjorde ett riktigt bra lopp. Allt kändes väldigt bra och jag gick också under 1.07 på halvmaran trots en tuff bana.

Bästa minne av fart: Alla de där passen där man känner sig riktigt stark och kan glida fram i högre fart utan att pressa, det är en väldigt härlig känsla!

NÅGRA ORD MED MARCUS

Hej Marcus!

Vi hoppar rakt in här – du springer milen på låga 30 minuter. Har du alltid varit så här bra? Eller har du också en gång sprungit milen över 40 minuter? Berätta gärna om din löparresa!
– Jag har inte alltid varit så snabb på 10 km för när jag var yngre var det en distans som jag sällan sprang. Men jag skulle nog säga att jag aldrig varit en löpare som sprungit runt 40 minuter på milen för när jag har gjort det på tävling har det alltid varit under 40 minuter, vad jag kan minnas i alla fall. Men min resa in till löpningen gick från fotboll till att springa. Jag har mycket att tacka min kusin Björn som drog med mig på löpartävlingar i skolåldern och under högstadiet bestämde jag mig för att satsa enbart på löpning, det gick också väldigt bra. Men så kom skador efter gymnasiet och jag var på väg att lägga av. Två säsonger gick bort och jag fokuserade på att träna alternativt och när jag kom tillbaka igen valde jag att lägga ner medeldistanslöpning till förmån för halvmara, det var helt rätt. Därifrån har jag gått neråt igen och förra året gjorde jag comeback på 3000 meter bana vilket var riktigt kul! Nu är mitt sikte inställt på att bli en bra maratonlöpare men innan dess vill jag gå framåt på 10 000 meter och 5000 meter samt halvmara. Jag har massa roliga år framför mig som löpare!

Du springer allt från 10.000 till maraton. Vilken är din favoritdistans och varför?
– Jag tycker egentligen om alla distanser som har olika charm. På 10 000 meter bana handlar det om att slå bort tankarna och bara köra på, maran handlar mycket om att springa med huvudet där det handlar om att hålla igen i början. Någonstans däremellan finns halvmaran som också seglat upp som min favoritdistans. Där handlar det om att öppna kontrollerat men samtidigt springa på hårt från start, en konstig mix men bra. När man springer 21 km är det viktigt att få en bra öppning första 10 km men även ha krafter kvar till att kunna göra en liten ökning. De gånger som det går att göra en ökning går loppet riktigt bra. Så som i Göteborg förra året till exempel, då är löpning som bäst!

 

Hur ser en träningsvecka ut för dig egentligen?

– En vanlig träningsvecka är inte så komplicerad som det kanske kan verka. Måndag, onsdag och fredag är dubbelpass med 14 km morgonjogg följt av 10-12 km kvällsjogg. Tisdag, torsdag och lördag är kvalité där det kan vara tusingar, backe och tröskel som står på schemat och avslutningsvis är det långpass på söndagar. När det gäller långpassen handlar det om att vara ute 90-120 minuter nu under säsong inför maran körde jag 35 km som standard varje söndag tillsammans med en träningskompis här i Sundbyberg.

 

Hur funkar det att kombinera jobb med träning och vad är dina största utmaningar här?
– Det funkar väldigt bra måste jag säga men jag har kommit till en punkt där jag känner att det inte går att pressa mig mer därför kommer jag under hösten gå ner lite i tid. Just nu jobbar jag 100 % men kommer att gå ner till 80 % för att se vad det kan ge. Största utmaningen är att få till återhämtningen mellan passen, att få till passen under veckorna tycker jag inte är något problem. Faktiskt kan jag tycka att det är skönt att bara planera på söndagen, rulla in i veckan, köra ner huvudet och följa den där planen som man lagt. Då rullar allting på men jag vill få tid till lite mer återhämtning för att inte köra in i väggen. Att träna 100 % och jobba 100 % funkar men bara under 1-2 år sedan måste man göra en förändring. Så är mina tankar i alla fall. Samtidigt handlar mycket om vilken inställning man har till det.

 

Vad är det som motiverar dig att fortsätta träna och hur långt vill du gå?
– Mycket bra fråga och jag ställer den till mig ibland också. Jag kan ibland ställa mig frågande till varför jag gör detta? Svaret kan inte finnas i att jag tjänar några pengar på det, nej, svaret ligger i att jag älskar detta. De dagarna som jag inte springer mår jag sämre och löpningen får mig att må bra sedan är det också motiverande till att träna för att se hur långt jag kan gå. En dröm är att göra under 30 minuter på 10 000 meter, helst innan jag fyller 30 så det är ju snart. Sedan vill jag bli ännu bättre på halvmara och mara. Hela tiden kommer nya mål att jobba emot och det är också just målen som ger mig motivation till att träna.

 

Har du några tips på pass som man borde testa om du har kort om tid? Ex. 45 min på lunchen. Eller kan man inte få till ett bra pass då?
– Ett roligt, och jobbig pass, som man kan köra på lunchen är 10×2 minut:1 minut där man värmer upp 5-10 minuter, kör intervallerna där du springer fort 2 minuter följt av vila 1 minut. Upprepa detta 10 gånger för att avslutningsvis jogga ner 5-10 minuter. Ett roligt pass med mycket fart! Jag har också ett tips – gör inte passen så komplicerade utan keep it simple!

 

Sist men inte minst, kan man som 31-årig småbarnsfarsa bli snabbare än någonsin och vad är nyckeln (ingen ledande fråga alls…)?
– Det tror jag säkert! Du är inne på rätt spår med din träning där du ökar mängd, utan att bli skadad, för då kommer också farten. Även här tycker jag inte att du ska göra något avancerat utan bara fokusera på att få bra kontinuitet i din träning.

 

Tack Marcus och lycka till i din jakt på bättre tider!

/ Han som inspireras