Det blev ett snabbt uppföljningsinlägg från vecka 1, dels på grund av att jag vill skriva det i realtid efter varje avslutad vecka och dels eftersom det är race imorgon (Malmöloppet) och det då kommer en race report i helgen. Jag har fått lite frågor som jag snabbt tänkte svara på (se nedan).

  1. Vad äter du nu när du springer dubbelpass och tar du några tillskott?
    1. SVAR: Jag har lagt om mina vanliga kostvanor lite. Jag har slutat äta godsaker på vardagarna och gör bara detta på helgerna. I vanliga fall äter jag glass, godis eller kakor ca 5 dagar i veckan – no joke. Jag äter mer mat nu än jag gjorde innan men vid mer regelbundna tider och “bättre” mat. Frukost – mackor/yoghurt, Lunch – rester av mat från kvällen innan eller lunch ute. Ev. mellanmål i form av frukt eller en macka på eftermiddagen och sen middag (vi lagar mat nästan varje dag hemma tack vare Lisa). Om jag blir hungrig på kvällen tar jag en macka eller frukt. Jag tar inga tillskott. Inte för att jag inte vill utan helt enkelt för att jag inte är intresserad och inte har koll.
  2. Har du inga vilodagar?
    1. SVAR: Jo! Jag glömde ju skriva detta i förra inlägget när jag la upp schemat. Jag har ca en vilodag i veckan men lyssnar på kroppen när jag ska ta den eller beroende på om jag inte får ihop schemat så tar jag den på den dagen. Men annars jobbar jag med “aktiv vila”. Dvs. istället för att helvila kanske jag sticker ut och joggar i 30-45 min i lugn fart (för mig runt 5:00 – 5:15 / km). I denna farten så ligger min puls runt 115 – 120. Något som kan likställas med en powerwalk för många som kanske inte springer så regelbundet. Ofta fastnar många som tittar på min träning i ett märkligt resonemang om att “Det kan INTE vara bra att springa så mycket! Du måste vila!”. Men när någon powerwalkar 7 dagar i veckan med en puls på 135 så är det istället “Bra att man rör på sig!”. En dag kommer kanske ett längre blogginlägg om just detta…
  3. Kör du ingen alternativ träning?
    1. SVAR: Jag är dålig på detta! Men nu har jag valt att lägga till två enkla och korta styrkepass hemma i veckan (Tack Micke Ljungdahl för detta). Jag har tidigare somrar kört en-två styrkepass i trädgården varje vecka när barnen leker. Ofta vill Elliot också vara med och kör utfallssteg eller liknande (vi gör det mest för att göra något kul tillsammans). Så tanken är två gånger i veckan á 20 min. Det är hanterbart och något som jag och Lisa gjort tillsammans under vissa perioder till och från.

 

Träningsveckan (ca 102 km)

Fredag 2/6 (0 km)

Vilodag efter åtta dagars löpning. Kroppen hade orkat springa idag också men vilan är viktig och det var lite knepigt att få in i schemat. Barnen var lediga från förskolan (stängd på grund av planeringsdag) så var ledig med kidsen när Lisa jobbade halvdag.

Pappa upp i dagen med mäthjul i handen 😉

Fika på väla

 

Lördag 3/6  (24 km)

Långpass lördag morgon med Erik och Micke A. En härlig runda längs delar av banan för Helsingborg Marathon och en rätt bra känsla i kroppen. Hemma när Lisa och kidsen precis vaknat och låg med paddan i sängen och hade mys. (120 min, 24 km 4:57/km)

Långpass med Micke A och Erik

Vi gjorde pannkakor till frukost, inte fel!

Lite grill och en whiskeykväll på det!

Söndag 4/6 (12 km)

RACE – Hildesborgsloppet. Bra feeling på loppet framförallt med tanke på långpasset dagen innan. Vi åkte ner hela familjen till Borstahusen och jag sprang loppet medan Lisa och kidsen lekte på lekplatsen och köpte glass. Efteråt anslöt vi till mamma och morfar och åt brunch på Erikstorp! (12 km inkl. 7,3 km terräng 3:41 /km)

Målgång Hildesborg! 

Måndag 5/6 (25,3 km)

FM – Morgonjogg på egen hand. Lite trög i låren men överlag kändes benen rätt bra. Klämdag och hade tagit semester så kunde sticka ut lite senare på morgonjoggen, runt 06:30. Hemma en stund efter att familjen vaknat. (55 min 11,4 km 4:59/ km)

EM – Distanspass medan Lisa hade läggning av barnen. Testade att köra 60 min distans utan att se vad jag låg i för fart. Jag kör väldigt lite rena distanspass utan har historiskt sett kört nästan enbart fart (två pass i veckan) och sen jogg (tre pass i veckan ca 4:45 – 5:15 / km). Jag ligger dvs. i princip aldrig i fartzonen 4:15 – 4:45 / km. Så jag slog om displayen på klockan till enbart tid och slog av “autolap” så att jag inte skulle veta vad varje kilometer går på. Landade på 13,92 km, 4:19/km och en medelpuls på 141. Kändes väldigt bra! Sprang mycket på skogsstigar för att inte slita på benen och trivdes bra i farten. Var hemma ca 15 min efter att Lisa kommit ner från läggningen, hade städat, dammsugit och röjt upp innan hon gick upp för att natta barnen.(60 min, 13,9 km 4:19/km)

Kvällspasset

 

Tisdag 6/6 (15 km)

Kvalitetspass med IS Göta igen. 4 x 1500 meter (ca, inte mätt) i tuff terräng. Start för ny intervall var 8:e minut. Ca 200 meter flackt på denna rundan och resten är uppför eller nerför. Kenth drog även denna gången upp farten på första och jag valde att hänga med hellre än att ligga själv. Första på 5:17. På andra blev Kenth lite tröttare och jag gick om sista 100 meterna. 5:24 på andra och närmre den farten jag borde ligga i. Men här får Kenth problem med sin astma och hoppar av. Så tredje kör jag själv och får kämpa men tar mig in på 5:23. Sista är en kamp i både kropp och huvud men lyckas med rätt bra mjölksyra kriga mig in på 5:30. Lite mycket tapp på denna men OK med tanke på att jag sprang själv sista två. Pers på passet occh sjukt nöjd med tanke på långpass, tävling och dubbelpass i ryggen. Var dock extremt trött efter sista intervallen och på joggen hem. Kom hem strax innan läggning och nattade barnen. (90 min 15 km)

Sista intervallen äntligen över

Onsdag  7/6 (15 km)

FM – Lunchjogg med besiktning av delar av banan för Helsingborg Marathon. Varje år när det närmar sig sommaren så brukar vi springa lite längre på onsdagluncherna och checka av delar av banan inför evenemanget i september. För att kontrollera underlaget, ev. byggen och annat. Hade en väldigt bra känsla i löpningen här efter passet dagen (72 min, 15 km 4:45/km)

Härliga miljöer i Helsingborg!

Torsdag  8/6 (11  km)

EM – Sprang till och från företagsträning med Tingsrätten. Vi var en man kort på “kompisintervallerna” så jag hoppade in här och fick lite extra fart i benen under passet också. Gjordes under arbetstid och hemma samma tid som vanligt. Hade dock haft lite ont i halsen under eftermiddagen dagen innan och dagen här så bestämde mig för att inte köra mitt tänkta EM pass på onsdagen. Bestämde mig även för att vila eller bara ta en lugn jogg efterföljande dag.

ÖVERLAG VECKA 2

Väldigt nöjd med att komma över 100 k med en vilodag och tävling. Jag tycker mig känna redan nu att kroppen snabbt ställt in sig på den höga mängden och mår väldigt bra. Det känns också som att jag sover bättre och är mer produktiv på jobbet. Om detta är placebo eller ett faktiskt resultat av mycket fysisk aktivitet vet jag inte. Men egentligen – spelar det någon roll? Så länge det funkar! Strök ett tänkt pass men i övrigt i bra harmoni och benen är pigga. Ett annat resultat är att jag sett än ändring i vikt. Detta har aldrig varit mitt syfte att gå ner i vikt men jag börjar komma tillbaka till min “vanliga form”. Jag pendlar i vikt beroende på period på året och fokus. Jag väger 73 när jag är som tunnast, 74 när jag är i “maraform”, 75 när jag är i vanlig löpform, 76 när jag är “of season”, 77 efter jul eller påsk och 78 har jag vägt nu efter Hamburg. Nu har jag gått från 78 och ligger runt 75 igen, “as usual”.

Höjdpunkt – Hildesborgsloppet kändes riktigt bra. Flyt hela vägen och lyckades förmå mig att spurta sista kilometern för en pallplats. Även kvalitén på tisdagen kändes grym

Lågpunkt – Företagsträningen på torsdagen och faktum att jag börjat få halsont. Tror faktiskt inte detta är kopplat till träningen. Har sett många kompisar som blivit förkylda nu så kan vara något som går. Hoppas på snabb recovery nu när det är mycket flyt!

/ Han som satsar